Haberler

Prestij deyince “PEMA”

25 Eylül 2016

PEMA Koleji Yönetim Kurulu Başkanı  Hasan Cahit Koç

Prestij deyince “PEMA”

 

PEMA Koleji Yönetim Kurulu Başkanı
Hasan Cahit Koç

PEMA Koleji, okul öncesinden liseye kadar eğitim zincirinin tüm halkalarını tamamlayarak büyük hedefine doğru ilerliyor. “Konya’nın en prestijli okulu” sloganıyla yola çıkan PEMA Koleji, öğrencilerine klasik eğitim hayatının çok ötesinde olanaklar sunuyor. Okulun ayrıcalıklarını, eğitim anlayışını ve kurumu PEMA Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cahit Koç’la konuştuk.

 

PEMA Koleji’nin kuruluş süreci nasıl oldu?
2009 yılında “Konya’nın en prestijli dershanesi” iddiasıyla eğitim hayatına merhaba diyen PEM Dershaneleri, özellikle öğretmen kadrosundaki kalitesiyle ve öğrencilerine sağladığı imkânlarla faaliyet gösterdiği 6 yıl boyunca her yıl SBS’de Türkiye birincileri çıkararak alanında bir ilki gerçekleştirmiştir. Üniversite hazırlıkta ise sayısal alanda her 5 öğrencisinden birini tıp fakültelerine, eğit ağırlık alanında ise her 4 öğrencisinden birini hukuk fakültelerine yerleştirerek kalitesini kısa sürede ispatlamıştır.

Bu başarılarda büyük emeği geçen öğretmenler, Konya’nın eğitim çıtasını çok daha yukarılara çıkarmak, uluslararası standartlarda bir okul açmak için yeni bir heyecanla yola çıktı. Çok sayıdaki saygın eğitim kurumlarını gezip bu kurumların fiziki yapılarını ve eğitim programlarını inceledi. Eğitim uzmanı ve akademisyenlerle aylarca süren görüşmeler yaptı. Eğitim ile ilgili konferans ve panellere katıldı. Standartları aşmak için yüzlerce araştırma yazısını taradı, raporlar çıkardı.

Hem akademik hem spor hem de sanatsal başarılarıyla şehrimizi ulusal ve uluslararası alanlarda gururla temsil edecek olan PEMA Koleji 2015 – 2016 eğitim ve öğretim sezonunda; anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise ile özel okul hayatına Konya’da merhaba demiştir. Kısa sürede eğitim camiasının dikkatini çeken PEMA Koleji bir yılını tamamladı. Bu ilk yılında gerek TEOG gerekse YGS-LYS alanında hem bireysel hem de kitlesel anlamda zirveye çıktı.

Kendinizi Konya’nın en prestijli okulu olarak tanımlıyorsunuz? Bu prestiji nasıl sağlıyorsunuz?
Her şeyden önce prestij kelime anlamı olarak “saygınlık, güvenirlik” demek. Bunu elde etmek için tamamen başarıya odaklanmış, ne yaptığını bilen, öğrencisine en büyük desteği sergileyecek, ona yol arkadaşı olacak, onların manevi dünyasına da dokunacak, kişilik kazandıracak, mesleğine âşık öğretmen kadrosuyla çalışıyoruz. Bu seçkin kadronun varlığı beraberinde hem bireysel hem de kitlesel anlamda başarıyı getiriyor. Bu da Konya eğitim camiasında PEMA Kolejine saygınlık kazandırıyor, kolejimizin güvenilir bir kurum olmasına imkân sağlıyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki öğrencilerimiz okula koşarak geliyor. Konya halkının bu teveccühüne ne kadar teşekkür etsek azdır.

Sizin de dershanecilik geçmişiniz var. Bu deneyimin PEMA Koleji okullarına katkısı olacak mı?
Bu deneyimin PEMA Kolejine katkısı inkâr edilemez bir gerçek. Dershane geçmişi olan bir kurum ya da öğretmen hangi branştan ise branşının her ayrıntısına hâkim oluyor. Aynı zamanda bu öğretmen sınavlarda çıkmış soruları her ayrıntısına kadar özümsüyor. Böyle bir birikime sahip öğretmen öğrencisine çok büyük katkı sağlıyor. PEMA Kolejinin ilk yılında elde ettiği hem bireysel hem kitlesel başarı, bu birikimin en büyük ispatıdır. 8. sınıflarda, TEOG sınavlarında çok farklı okullardan öğrencileri bir araya getirdik ve kısa sürede sınava hazırladık. 120 soruluk TEOG sınavında 110, 4 gibi bir okul ortalaması elde ettik. Burada önemli olan okuldan sadece bir birinci çıkarmak değil, önemli olan okulun ortaya koyduğu ortalama. Yani okuldaki her öğrenciye ulaşabiliyor muyuz, önemli olan bu. Bu sınavda okulumuzdan 3 öğrenci full yaptı. Bundan sonraki yıllarda amacımız gerek okul ortalamasını gerekse full yapan öğrenci sayısını yukarılara çıkarmak. YGS-LYS’de ise ilk yüzde 5 öğrencimiz var. Türkiye 7.si, Türkiye 21.si, Türkiye 41.si, Türkiye 91.si, Türkiye 100.sü… İlk binde 20 öğrencimiz vardır. Bu öğrencilerimiz yerleştirme sonuçlarına göre Türkiye’nin BOĞAZİÇİ, BİLKENT, ODTÜ, HACETTEPE, İTÜ, KOÇ gibi en gözde üniversitelerine yerleştiler. Bu, bizim kitlesel olarak da çok başarılı olduğumuzun göstergesidir. İlk yılımızda 49 kişiye tıp fakültesini kazandırdık. Şu anda Konya’da bir kurumda bu sayıya ulaşan yok.

Sizi diğer kolejlerden farklı kılan özellikler ne?
Her şeyden önce daha önce de sözünü ettiğim gibi başarıya odaklanmış, mesleğine âşık, alanında uzman bir öğretmen kadrosuna sahibiz. Konya’da zirveye oynayan, Türkiye’nin en iyi üniversitelerini hedefleyen öğrencilerin özellikle tercih ettiği bir kurum durumundayız. Liseye geçiş sınavlarında (SBS, OGES, TEOG) belli bir çıtanın üzerindeki öğrenciler özellikle PEMA Kolejinde lise eğitimini almak istiyor. Bizi farklı kılan sadece akademik başarı değil. Sanatsal ve sportif alanlarda da zirveye oynayan bir anlayışa ve ekibe sahibiz. Voleybolda kızlarımız Konya şampiyonluğu elde etti, bölgesel liglere gitti. Voleybol erkek takımımız 3. Lige terfi etti. Satranç, yüzme gibi dallarda öğrencilerimiz madalya üstüne madalya kazandı.
Kolejimiz; milli ve manevi değerler noktasında da sorumluluk sahibi idareci ve öğretmenlerden oluşuyor. Şu yaşadığımız süreçte milli ve manevi değerler ne kadar önemli olduğu su götürmez bir gerçek. Bu sorumluluğa sahip olmak da kolejimizi farklı kılan yönlerden biri.

Anasınıfından itibaren PEMA koleji okullarında eğitim alacak bir gencin profilini çizebilir misiniz?
Mevcut programların kazanımlarını en üst düzeyde gerçekleştirmiş; dünya vatandaşı olabilecek becerileri kazanmış; milli ve manevi değerlere bağlı, doğruluk, maneviyat, adalet, sevgi, saygı, hoşgörü gibi değerlere sahip; ezberden öte özümseyerek öğrenen, bilgiyi kullanan, sanat, spor, bilim gibi alanlarla ilgili çalışmalarda başarılı olan, birikimi yüksek, özgür düşünen ve düşündüklerini açıkça ifade edebilen, dik duran ama dikleşmeyen, sorumluluk sahibi; iş birliğine, dayanışmaya önem veren; uluslararası bir vizyonla etkin bir şekilde yabancı dil becerisine sahip, geleceğin liderlerini olabilecek, geleceğe yönelik bir yaklaşım sergileyebilecek bir nesil yetiştirmek temel amacımızdır.

Okul öncesi eğitime çok ağırlık veriyorsunuz. Bunun eğitime katkısını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şu unutulmamalıdır ki geleceğe yönelik ilk adımlar okul öncesi döneme aittir. Bu dönemi iyi değerlendiren çocuklar ilköğrenime hazır başlıyorlar, eğitim ve öğretimin hayatının geri kalan kısmında daha başarılı oluyorlar. Bu çocukların zihinsel yetenekleri ve fiziksel sağlıkları gelişiyor ve kendilerine güvenleri artıyor. Bunların yanı sıra çevreleriyle ve akranlarıyla iletişimleri güçleniyor, yardımlaşmayı, dayanışmayı öğreniyor, saldırganlık ve şiddet eğilimleri azalıyor, daha yaratıcı ve sorun çözücü oluyorlar. Okul öncesi dönemde, kendilerini bekleyen uzun okul hayatına en iyi şekilde hazırlanabilmeleri için okul öncesi kurumlarından alacakları destek büyük önem taşıyor.

Öğrencilerinize sunduğunuz fiziki ayrıcalıklar neler?
PEMA Koleji, 26 bin metre kullanım alanına ve üstün fiziki özelliklere sahip, her türlü bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler için planlanmış bir eğitim ve yaşam kompleksidir. Okulumuz 3 eğitim binasının bir galeriyle, sosyal tesislere ve yönetim binasına bağlanması üzerine kurulu tamamen özgün bir mimarı yapıdır. Eğitim binalarımız anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinden oluşmaktadır ve her kademenin binası da bahçesi de ayrıdır. Fiziki yapımız oluşturulurken her türlü detaya üst düzeyde önem verilmiştir. Bu amaçla okulumuzda kapalı yüzme havuzu, kapalı beden eğitimi salonu, buz pateni pisti, halk oyunları dersliği, açık alanda basketbol, voleybol, futbol sahaları, tenis kortu, satranç ve akıl oyunları derslikleri, 600 kişilik konferans salonu, cep sinemaları, toplantı salonları, etüt odaları, ibadethaneler, sağlık merkezi, iki adet kütüphane, amfi tiyatro, sekiz adet laboratuar, sanat atölyeleri, görsel sanatlar derslikleri, bilgisayar ve bilişim derslikleri, 3 D dersliği, her kademeye ayrı restoranlar 10.000 metre kare oyun alanı ve yeşil alan bulunmaktadır. Bu yönüyle PEMA Koleji fiziki yönüyle A sınıfı bir okuldur.

Spor ve sanatsal faaliyetler konusunda pek çok kolejde bulunmayan olanaklarınız söz konusu. Bu alanda yaptığınız yatırımların eğitime ne katkısı olacak?
Sanat, insanın ruhen; spor ise fiziken sağlıklı kalmasını sağlar. Sanat ve spor bir insana aynı zamanda disiplin kazandırır. Fiziken ve ruhen sağlıklı olan, belli bir disiplin kazanmış bir gencin motivasyonu daha sağlamdır. Sanatsal ve sportif faaliyetlerin akademik başarıya ciddi oranda katkı sağladığı bütün dünyaca kabul görmüş bir gerçek. Bir genç; sosyalleşmeyi, uyum sağlamayı, kendine güveni, iş birliğini, yardımlaşmayı, dikkat toplamayı sanatsal ve sportif faaliyetler sayesinde öğrenir. Bunun bilincinde olan PEMA KOLEJİ; sanatsal ve sportif faaliyetlere ayrı bir önem vermektedir. Örneğin kolejimiz sadece görsel sanatlar, teknoloji tasarım, müzik dersi vermekle kalmayıp kulüp çalışmalarında ebru, tuval, seramik, org, piyano, bağlama, keman gibi sınıflar açmaktadır. Kolejimiz, spor alanında hem bireysel branşlarda hem de takım branşlarında titizlikle çalışmalar yürümektedir. Daha önce de sözü edildiği üzere voleybolda, yüzmede, satrançta… elde edilen başarılar kolejimizin sanat ve spora ne kadar önem verdiğinin ispatıdır.
Öğrenciler ve veliler neden sizi tercih etsin?
Milli ve manevi değerlerine bağlı, vatan, millet, bayrak aşkıyla, Türkiye sevdasıyla yanıp tutuşan, milli ve milletlerarası alanda kendini kabul ettirmiş, öz güveni yüksek, akademik alanda başarı sağlamış, sağlıklı düşünebilen, mutlu bir nesil için elbette ki PEMA Koleji…

Hedefleriniz neler?
Öğrencilerimizin ayrıcalıklı bir okulda eğitim aldığını hissettiren bir kurum olma yolunda yürüyoruz. Bu amacımızı, eğitim bilimlerinin temel ilkelerine inanmış ve bunları beceri haline getirmiş öğretmenlerimizle ve tüm altyapısı sağlanmış öğrenme ortamlarında gerçekleştirmeye çaba gösteriyoruz. Bu amacımızla Dünyamız, ülkemiz ve Konya’mızı geleceğe taşımaya ve geleceği inşa etmeye çalışıyoruz.

Eğitim anlayış kapsamında PEMA Eğitim Kurumlarında; 
Milli ve milletlerarası düzeyde yüksek akademik başarı sergileyen,
Zihnen, bedenen ve ruhen kendilerini geliştiren, dengeli bireyler olarak hayat boyu öğrenmeye devam eden,
Eleştirel düşünmeyi bilen, sorgulayan, sosyal becerilerle donanmış ve etkin iletişim kurabilen,
Adil, karşılıklı saygıya inanan; insan hakları, ahlaklı yaşam, hoşgörü ve kişisel disiplin ilkelerine bağlı,
Yabancı dili çok iyi kullanabilen, sanatsal ve kültürel etkinliklerin içinde olmayı ve bu etkinlikleri takip etmeyi seven, bir müzik aleti çalmayı bilen ve müziği yaşamının önemli bir parçası sayan, spor yapmanın gelecekteki sağlıklı yaşamın garantisi olduğuna inanan,
Çevre sorunlarına duyarlı ve doğanın korunmasına önem veren,
Bilimsel yöntemler kullanan, edebi ve sanatsal yaklaşımlara ilgi duyan, bilişim teknolojileri ve sosyal bilimleri kullanan, üretken ve yeniliklere açık bir biçimde mesleğine ve hayata uyum sağlayan,
Sorumluluk sahibi, inisiyatif kullanan, başladığı işi bitiren, dürüst, cömert, takım çalışmasını yapabilen, lider niteliklerine sahip,
Hayat boyunca insanlığa hizmet gayesiyle, demokratik süreçlere katılan ve gönüllü yardım kuruluşlarında görev alan bireyler yetiştirmeye çalışıyoruz.

Tüm Haberler